Herkennen van vluchtige verontreinigingen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vertrouwen op de zintuigen

Bij bodemsanering zou het erg prettig kunnen zijn als we de geur zouden kunnen herkennen van de gassen/dampen die vrij (kunnen) komen. Natuurlijk werken we met meetapparatuur, maar we herkennen allemaal dat we vaker en sneller iets ruiken dan dat je op de meter iets afleest. De mens heeft een heel goed reukvermogen. Om daar tijdens het werken met verontreinigde bodem gebruik van te kunnen maken biedt Veiligheidsconcept MCM bv sinds kort de opleiding ‘Organoleptische waarnemingen bij bodemsaneringen’ aan. Een verrassende opleiding om de veiligheid tijdens werkzaamheden in de bodem te verhogen.

Naast ons reukvermogen hebben we een erg goed geurgeheugen. Duizenden luchtjes slaan we op. Deze herkennen we, ook als het al lang geleden is dat we die geroken hebben.

Voor zoogdieren die in het wild leven, is het geurgeheugen van levensbelang. Voor de mens is dat anders, maar toch is het bij bodemsaneringen belangrijk om verschillende geuren te kunnen onderscheiden. Hebben we bijvoorbeeld met het kankerverwekkende benzeen te maken of met het, een stuk onschuldiger, tolueen? Staan we in een PER- of TRI-verontreiniging zodat we het bijna reukloze, maar zeer kankerverwekkende vinylchloride kunnen verwachten of zitten er veel minder schadelijke dampen?

De opleiding

Tijdens de opleiding ‘Gevaarlijke stoffen met organoleptische waarneming bij bodemsaneringen’ leren we diverse op saneringen veel voorkomende gassen/dampen kennen. Door zeer kortstondig aan potjes met grond te ruiken leren we onze hersenen deze geuren te herkennen en ons te alarmeren als ze aanwezig zijn.

Natuurlijk gaan we voor veilig. Bij veel stoffen ligt de reukgrens ver onder de grenswaarde die voor die stof is bepaald. Daarbij is het ook nog zo dat deze grenswaarde gesteld is voor 8 uur blootstelling per dag, een arbeidsleven lang. Even ruiken aan een stof betekent dus nog niet dat je de grenswaarde overschrijdt of dat je in de gevarenzone terecht zou komen. Ook kortstondig ruiken helpt om de geur van deze stof in ons geheugen op te slaan.

Uiteraard wordt niet geroken aan stoffen met kankerverwekkende eigenschappen en/of andere verstrekkende gevolgen (de CRM stoffen).

Veiligheidsconcept MCM bv biedt deze opleiding van een halve dag op aanvraag. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]