BlogNieuws

Wist u dit al? Per 1 juli 2022 moet ieder huis verplicht uitgerust zijn met ‘voldoende rookmelders’. Dit houdt in dat op iedere verdieping van een zelfstandige woning minstens één rookmelder hangt. In kamerwoningen, zoals studentenhuizen, is in iedere kamer een rookmelder verplicht. Doel van de nieuwe regels is om het aantal doden bij woningbranden te verminderen.

De nieuwe regels zijn verankerd in het Bouwbesluit.

Wij vinden dit een goede zaak!

Immers, als je slaapt is je reukvermogen uitgeschakeld, je neemt een brandlucht dus helemaal niet waar en ja, brand maakt geluid, maar dan is ie al een tijdje ‘onderweg’ en is er al heel veel rook ontstaan. De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook.

Rook maakt dat je niet ziet waar je heen moet, rook is heet en verbrandt je longblaasjes bij inademing, rook is een verzameling giftige gassen en dampen en waar rook is, is geen zuurstof!

Dus vreemd is de nieuwe regelgeving allerminst. In 2003 kwam de verplichting om iedere nieuwbouwwoning van rookmelders te voorzien. Ook het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) eist al jaren een rookmelder op elke verdieping. Ongeacht of het een nieuwbouwwoning of een bestaande woning betreft. Brandweer Nederland, gemeenten en vastgoedeigenaren hebben de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geadviseerd het Bouwbesluit aan te passen om rookmelders ook verplicht te stellen in bestaande bouw. En dat is dus nu een feit!

En we hebben nog even, maar aan de andere kant, je doet het niet omdat een regel is, je doet het voor je eigen veiligheid en die van je gezin.

Mocht je nu geen melders in huis hebben, verdiep je dan eens in de mogelijkheden.

Er zijn melders op batterijen en melders die je aansluit op het lichtnet. Als je ze aansluit op het lichtnet kunnen ze ook gekoppeld worden uitgevoerd. Dat is fijn als er in de nacht in het woongedeelte brand uitbreekt en je dan tenminste wakker wordt van de melder die afgaat op de slaapverdieping.

Ook bestaan er z.g. slimme melders die bij een specifieke woonsituatie passen. Die melders geven niet alleen een akoestisch signaal. Bij rook, brand of extreme temperaturen kun je ook gebeld worden of op een push- of e-mailbericht op je telefoon, tablet of computer rekenen. Je wordt dan ook meteen geïnformeerd over de precieze locatie waar het probleem zich voordoet.

Mocht je nog een stap verder willen gaan en het goed kunnen vinden met je buren? Ook het koppelen van rookmelders in verschillende huizen kan uitkomst bieden bij brand, zo wees een proef in het Twentse Borne enkele jaren geleden al uit. Toen werden op initiatief van verschillende buurtbewoners in meerdere straten rookmelders aan elkaar gekoppeld. Op die manier konden buren ingrijpen als de bewoners bij een brandmelding niet thuis waren. De melders gingen immers af in verschillende huishoudens. Zo werd een paar keer brand voorkomen. Brandweer Nederland zegt ‘warm voorstander’ van het koppelen van rookmelders te zijn en roept daartoe al langer op. Al is het maar binnen je eigen huis. Want niet iedereen is natuurlijk zo dik met de buren…

En wanneer je dan aan de slag gaat met het installeren van de rookmelders, ga dan meteen eens na, wat je eigenlijk gaat doen als de melder eens af gaat.
Heb je daar advies bij nodig, of wil je gewoon eens van gedachten wisselen, bel ons dan, dagelijks bereikbaar tussen 08.00 en 18.00 uur op 0348-482350.