Nieuws

Wellicht klinkt dit heel raar uit de mond van uw veiligheidskundige, maar zijn we zonder vuurwerk beter af??

Ja, ik snap het, het is slecht voor het milieu, zonde van het geld, dat kunnen we toch wel beter besteden, levensgevaarlijk, heel naar voor dieren, allemaal argumenten die mij erg aanspreken en die ik echt wel binnen voel komen.

Daarnaast speelt er iets anders mee. Ik ben opgegroeid in Suriname, heb van jongs af aan beleefd en geleerd dat vuurwerk is bedoeld om alle boze geesten in het oude jaar achter te laten en dat uitbundig feestvieren nodig is om alle andere dagen van het jaar weer heel serieus om te kunnen gaan met de opgaven waar we voor gesteld staan.

En, eigenlijk ben ik niet bijgelovig, op het soms op ongeverfd hout afkloppen na, maar, ik ben er eerlijk in, het zou heel moeilijk voor me zijn om geen vuurwerk meer af te steken, dit is echt mijn, wellicht guilty pleasure!

Ieder oud en nieuw ga ik op Oudjaarsdag naar de vuurwerkwinkel, geen dag eerder, want opslag van vuurwerk in je eigen huis is een dom plan, je bent er niet voor ingericht, als er net op die dag brand uitbreekt en de brandweer moet komen, hebben ze dat er ook nog eens bij….

Ik koop mooi siervuurwerk in een fatsoenlijke vuurwerkwinkel. Vuurwerk met weinig lawaai, want lawaai vind ik zielig voor honden, katten, konijnen, vogels etc. en ongezond voor oortjes en oren van iedereen die er graag naar kijkt.

Ik drink weinig die avond, ik ga immers vuurwerk afsteken, daar heb ik mijn hersens voor nodig!

Om 22.00 uur zet ik twee emmers water klaar aan de weg, want je weet nooit of niet afgegaan vuurwerk niet stiekem verder smeult, zodat je het met water permanent onschadelijk moet maken.

Rond 23.00 uur begin ik mijn vuurwerk langzaam uit te pakken en buiten in volgorde van afsteken op te stellen. Ik leg de lonten vrij en te korte lonten trek ik wat verder uit de verpakking en als dat niet lukt, zal ik het niet afsteken.

Ook pak ik de veiligheidsbrillen erbij, want ‘better safe then sorry….’

Tegen 00.00 gaan de aansteeklonten aan, wens ik mijn lief een fantastisch nieuw jaar en dan laat ik mijn eerste stukje vuurwerk ontploffen in het kersverse nieuwe jaar!

Weg boze geesten, weg narigheid, voor op z’n minst dit moment, alweer een jaar voorbij, hoe vaak deden we dit al?

Hallo buren, ook jullie een goed Nieuwjaar, kom nog even bij ons proosten, we gaan er weer wat van maken dit jaar!

Hoe zou het zijn zonder vuurwerk? Ga je dan de straat nog op om elkaar NieuwJaar te wensen?

Hoe markeer je dan dat moment waarop je dat wat niet is gelukt achter je laat en hoop put uit een nieuw begin?

Is het echt zo zonde van het geld om er eens mee uit de band te springen, om er eens iets mee te doen wat je niet elke dag doet?

Is het echt zo risicovol als je goedgekeurd vuurwerk koopt in een legale winkel, je het afsteekt volgens de gebruiksaanwijzing en je je voorzorgsmaatregelen neemt?

En last but not least, is het zo verkeerd om een risico te nemen en daarbij met de juiste voorzorgsmaatregelen te demonstreren dat het veilig kan?

Of moet ik dat nu gauw op ongeverfd hout gaan afkloppen? 

 

Marianne