Veiligheidsconcept MCM bv biedt u de opleiding ‘Inleiding in de toxicologie’ aan. Tijdens deze opleiding wordt een beeld gegeven van de geschiedenis van de vergiften, hun toepassingen en hun werking op het menselijk lichaam. De opleiding is daarmee zeer interessant voor iedereen die in zijn werk met toxische stoffen te maken heeft.

De geschiedenis van de vergiften is kleurrijk en wordt tijdens de opleiding verteld aan de hand van allerlei anekdotes. In de Middeleeuwen was dood door vergiftiging, met name door middel van arsenicum, bijvoorbeeld aan de orde van de dag. De beruchte Italiaanse vrouw Toffana verkocht make-up met arsenicum (agua Toffana) aan jonge vrouwen. De make-up werd met gebruiksaanwijzing geleverd waarin stond hoe je van je nieuwe man af kon komen.

Giftige planten

Ook giftige planten passeren de revue. Bekend is de gevlekte scheerling (Conium maculatum). Deze plant bevat coniine (ongeveer 2%). Dit gif is dodelijk in een dosis van 7.5-15 mg per kg lichaamsgewicht, wat qua hoeveelheid voor volwassenen ongeveer te vergelijken is aan een theelepel water. Het verlamt de motorische zenuwen en werkt op het ademhalingscentrum. Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) bevat onder andere digitoxine en digitaline, voornamelijk in de groene bladeren en zaden. Inname van 2-3 g gedroogde blaadjes kan hierdoor al dodelijk zijn.

Giffen in het lichaam

Maar hoe komt het nou dat al deze giffen zo dodelijk zijn? Tijdens de opleiding komen de verschillende manieren waarop de stoffen in het lichaam komen aan de orde. Ook is er aandacht voor de werking van de lever en de omzetting van toxische stoffen door het CYT P450 molecuul, het meest fenomenale molecuul in ons lichaam, dat blindelings alles weet om te zetten en te ontgiften. Behandeld wordt wat daar allemaal mis in kan gaan, waardoor dat veroorzaakt wordt en hoe dat te voorkomen is. Tot slot zullen verschillende gevaarlijke stoffen en hun schadelijke werking op het menselijk lichaam aan de orde. Deze opleiding hebben we tot tevredenheid diverse malen verzorgd voor BASF in Heerenveen.

Deze opleiding en datum is mogelijk op aanvraag. U kunt daarvoor contact met ons opnemen.