Wat betekent CROW 400 voor u?

In juni verscheen de CROW publicatie 400 ‘Werken in en met verontreinigde bodem’. Deze publicatie is dé richtlijn voor het bepalen van veiligheids- en gezondheidsrisico’s en de beschermende maatregelen die GWW-bedrijven daarbij moeten nemen. De impact van de nieuwe richtlijn is groot: veiligheidsmaatregelen kunnen immers grote kosten met zich meebrengen. En ook voor opleidingsbureaus en personeel dat met verontreinigde grond werkt, heeft de richtlijn gevolgen.

Verbeterpunten

De markt keek dan ook reikhalzend uit naar de nieuwe richtlijn, de eerste sinds 2008. Een eerste versie van de CROW 400 werd in november 2016 ter visie gelegd en door tal van professionals becommentarieerd. Ook een door VCMCM samengesteld team van experts heeft de concept publicatie beoordeeld en verbeterpunten voorgesteld. De belangrijkste punten uit onze beoordeling vindt u hier: https://www.vcmcm.nl/2016/12/12/visie-op-crow-400/

Nog veel onduidelijkheden in richtlijn

Hoewel in de definitieve uitgave van de richtlijn zeker een aantal punten is verbeterd, bevat CROW 400 ook in de definitieve versie nog veel onduidelijkheden. Met name waar het de onderbouwing van gezondheidsrisico’s betreft. Niet voor niets is er, enkele weken na het verschijnen, al een lange lijst met errata verschenen. En inmiddels heeft het CROW voor januari 2018 zelfs een tweede, herziene druk aangekondigd:

“Afgelopen periode is geconstateerd dat er te veel onvolkomenheden zijn opgenomen in de publicatie 400 ‘Werken in en met verontreinigde bodem’, waardoor CROW het besluit heeft genomen om zorg te dragen voor een herdruk van deze publicatie. Aankomende periode gaan we met een comité van deskundigen aan de slag om alle onvolkomenheden aan te passen in de publicatie. De herdruk is beschikbaar vanaf 1 januari 2018.”
(Bron: http://www.crow.nl/publicaties/werken-in-en-met-verontreinigde-bodem)

Overgangsperiode

Als veiligheidsdeskundigen zijn we uiteraard blij dat het CROW de gesignaleerde onvolkomenheden erkent en gevolg geeft aan de kritiek van deskundigen. Maar als opleidingsbureau stelt het ons voor de vraag hoe we onze opleidingen de komende tijd moeten inrichten en wat het niveau van de examens zal zijn. Het examen voor DLP-R wordt pas aangeboden vanaf 1 januari 2018. De te hanteren rekenmodule ook pas per die datum. Hierdoor wordt de nieuwe richtlijn voor ons min of meer onbruikbaar en hebben we zelf een overgangsperiode ingelast.

Wilt u weten wat de CROW 400 publicatie voor u en uw medewerkers betekent? Of bent u benieuwd hoe wij als opleidingsbureau met de ontstane situatie omgaan? Neem contact met ons op!