R uit de CROW 400?

In de conceptteksten voor de nieuwe publicatie CROW 400 zijn reprotoxische stoffen niet langer maatgevend voor de indeling in veiligheidsklassen. Hoewel dit aansluit bij de geldende wetgeving, is het op basis van de risico’s wat ons betreft een moeilijk te begrijpen keuze.

Als we in het kader van verontreinigde bodem spreken over gevaarlijke stoffen dan gaat het met name om:

  • Kankerverwekkende stoffen (carcinogene stoffen)
  • Stoffen die verandering in de genen of het DNA veroorzaken (mutagene stoffen)
  • Stoffen die effect hebben op de voortplanting of het nageslacht (reprotoxische stoffen).

Hoogste veiligheidsklasse

Werken met deze stoffen brengt een gezondheidsrisico met zich mee. Daarom zijn in de voorloper van de CROW 400 (de huidige CROW 132) al deze stoffen maatgevend voor de indeling in veiligheidsklassen. Bij werk waarbij carcinogene, mutagene of reprotoxische stoffen kunnen vrijkomen, geldt tot nu toe aanvankelijk de hoogste veiligheidsklasse 3T.

Nieuwe regels?

In de conceptteksten van de CROW 400 zijn reprotoxische stoffen niet langer als maatgevend terug te vinden. We zijn bang dat dit er in de praktijk toe leidt dat het gevaar van deze stoffen bij het werken in of met verontreinigde bodem minder serieus genomen wordt. Het feit dat de reprotoxische stoffen niet expliciet genoemd worden zal velen wellicht aanmoedigen om de beschermende maatregelen te laten zitten. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Deze ontwikkeling staat in schril contrast met het beleid van de inspectie SZW, dat van werken met CMR-stoffen voor 2017 een speerpunt heeft gemaakt. En met de situatie in België. Daar zijn juist plannen om de reprotoxische stoffen op te nemen in de regelgeving ter bescherming van werknemers tegen giftige stoffen op het werk. Om er op die manier voor te zorgen dat zij minder risico lopen.

Geen goed idee

Hoewel reprotoxische stoffen ook in de Arbeidsomstandighedenwet niet in combinatie met carcinogene en mutagene stoffen genoemd worden, vinden wij het geen verstandige keuze om ze in de CROW 400 te laten vervallen. Het ministerie van SZW heeft ze immers niet voor niets opgenomen in de CMR-lijst en als gevaarlijk beoordeeld. We dringen er dan ook op aan dat ook deze stoffen in de uiteindelijke versie van de CROW 400 gewoon mede maatgevend voor de indeling in veiligheidsklassen zullen blijven.

Meer weten?

Eerder schreven we al over onze visie op de CROW 400. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.