Visie op de CROW 400

Voor iedereen die in of met verontreinigde bodem werkt is de CROW 132 een belangrijke publicatie. Afgelopen maand plaatste CROW het concept van de nieuwe versie, de CROW 400, online. Iedereen kon zijn mening geven. Ook wij hebben deze eerste versie van de nieuwe norm zorgvuldig bekeken.

Schadelijk voor de mens

Een belangrijke wijziging in de CROW 400 is dat bij bodemonderzoek voortaan gekeken wordt naar de humaan toxicologische waarden van schadelijke stoffen. Dit betekent dat de mate waarin een stof schadelijk is voor de mens bepaalt welke voorzorgsmaatregelen je moet treffen en niet langer wordt bepaald door de schadelijkheid voor het milieu. Omdat de CROW 400 gaat over veilig werken met verontreinigde bodem is dit een wijziging waar we erg blij mee zijn. De mensen die met de verontreinigde bodem moeten werken, vormen immers het uitgangspunt van de nieuwe richtlijn.

Grotere rol veiligheidskundige

In de CROW 400 is een grotere rol voor de veiligheidskundige weggelegd. Veel meer dan nu het geval is, mag de veiligheidskundige straks bepalen welke maatregelen nodig zijn. We zijn hierdoor niet meer gebonden aan standaard maatregelenpakketten. Dit kan bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat bij werkzaamheden langs een provinciale weg straks geen hoog hekwerk meer nodig is, omdat er toch geen mensen langskomen. Aan de andere kant adviseren we bij werkzaamheden in de binnenstad wellicht weer wel een hek. Terwijl daar nu soms alleen een lint nodig is.

Een risico van deze verandering is echter dat opdrachtgevers de verantwoordelijkheid en de kosten van de veiligheidsmaatregelen bij de aannemer neerleggen. Met als gevolg dat om financiële redenen niet de veiligste maatregelen worden getroffen.

Minder bodemonderzoek?

Ook op andere vlakken zijn de verplichtingen afgeschaald. Zo is de houdbaarheid van bodemonderzoeken verlengd. Van 3 naar 5 jaar voor onderzoek naar mobiele stoffen en van 5 naar 10 jaar voor onderzoek naar immobiele stoffen. Dit brengt wat ons betreft onnodige risico’s met zich mee. Wij verwachten dat dit zal leiden tot minder bodemonderzoeken en daarmee tot minder inzicht in de actuele kwaliteit van de bodem op bouwlocaties. Risico’s worden hierdoor op basis van minder nauwkeurige informatie ingeschat.

In het voorjaar van 2017 verschijnt de definitieve versie van de CROW 400. We zijn benieuwd naar het resultaat en hopen dat we iets van onze input zullen terugzien in de herziene versie.

Heeft u vragen over het werken in of met verontreinigde bodem of over onze visie op de CROW 400? Neem dan contact met ons op .

U kunt ons volledige commentaar downloaden op de pagina  tervisielegging CROW 400.