Zorg voor veilige adembescherming

Adembeschermingsmiddelen zijn onmisbaar voor iedereen die in een ruimte met gevaarlijke of giftige stoffen moet werken. Om de juiste werking, en daarmee de veiligheid, te kunnen garanderen moet u er echter wel voor zorgen dat de verschillende onderdelen van hetzelfde merk zijn.

De adembeschermingsmiddelen bestaan vaak uit een masker, een aanblaasunit en filters. De aanblaasunit, waarop de filters zijn geschroefd, hangt als een heuptas op de rug. Het motortje zuigt de lucht door de filters en blaast de schone, gefilterde lucht door een slang naar het masker. Hierdoor hoeft u de lucht zelf niet door een filter te zuigen en is het werk met een masker op comfortabeler en fysiek veel minder zwaar dan zonder aanblaasunit.

Soms zien we dat mensen werken met een combinatie van onderdelen van verschillende merken. Hoewel de onderdelen goed lijken te passen, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Deze combinaties zijn immers niet als geheel getest of gekeurd en het is dus onduidelijk of masker A met aanblaasunit B en filters C het vereiste veiligheidsniveau haalt. Helaas is dit niet bij iedereen bekend.

Mocht het voorkomen dan wijzen wij onze opdrachtgevers op dit veiligheidsrisico. Dat heeft Barry onlangs een nominatie opgeleverd voor een veiligheidsprijs bij een opdrachtgever in de petrochemische industrie.

2016-08-31-photo-00000142

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.