BHV in verzamelgebouwen

Elk bedrijf is verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van interne hulpverlening. Maar hoe zit dat als je bedrijf gevestigd is in een bedrijfsverzamelgebouw of winkelcentrum? Wie is dan verantwoordelijk voor de veiligheid?

In de Arbowet staat dat bedrijven verplicht zijn om doeltreffende maatregelen te nemen omtrent bedrijfshulpverlening (BHV). Dat kan op verschillende manieren. Daarom is een goed BHV-plan altijd afgestemd op de specifieke kenmerken van het bedrijf, zoals het aantal medewerkers en de voor het bedrijf geldende veiligheidsrisico’s.

Meerdere bedrijven in één gebouw
Wanneer een bedrijf in een verzamelgebouw of winkelcentrum gevestigd is, verandert er niets aan de verplichting om doeltreffende veiligheidsmaatregelen te nemen. In het geval van ongevallen, brandbestrijding en evacuatie zijn de bedrijfshulpverleners (BHV’ers) van de afzonderlijke bedrijven verantwoordelijk. Er is echter ook een rol weggelegd voor de verhuurder van het gebouw. Het is zijn taak om te zorgen dat alle bij het pand behorende veiligheidsvoorzieningen, zoals de noodverlichting, brandhaspels, brandmeldinstallatie en nooduitgangen aan alle eisen voldoen.

Samenwerken
In de praktijk zorgt deze tweedeling van verantwoordelijkheid soms voor onduidelijkheden. Om te zorgen dat de veiligheid van alle aanwezigen in het geval van een calamiteit gewaarborgd is, is het daarom verstandig om als huurders met de verhuurder om tafel te gaan en een overkoepelend BHV-plan op te stellen. Als het initiatief hiervoor niet van de verhuurder uitgaat, is het aan te raden om dit als huurders zelf op te pakken.

Hulp van Veiligheidsconcept MCM bv
Veiligheidsconcept MCM bv heeft inmiddels ruime ervaring met het begeleiden van gezamenlijke BHV-organisaties in bedrijfsverzamelgebouwen. Op initiatief van de verhuurder stelden wij recent onder andere een overkoepelend BHV-plan op voor HeadQuarter in Den Haag. Ook begeleidden we de afzonderlijke huurders om te zorgen dat hun eigen plan was afgestemd op de overkoepelende paraplu. En bij MeetInoffice  organiseerden we een training en ontruimingsoefening waarbij ook de BHV’ers van verschillende huurders betrokken waren.

Wilt u weten wat we voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.