Biologische agentia problematiek bij werken langs het spoor

Wie ooit in de trein naar de wc is geweest weet dat treintoiletten rechtstreeks op het spoor lozen. Alles wat door het toilet gespoeld wordt komt hierdoor in de bodem op en rond het spoor terecht. Deze verontreiniging brengt voor de mensen die langs het spoor werken grote risico’s met zich mee.

 

Ziekteverwekkers
In menselijke ontlasting stikt het van de biologische agentia: virussen, bacteriën en andere micro-organismen die een infectie, allergie of vergiftiging kunnen veroorzaken. Wie tijdens zijn werk langs het spoor met ontlasting in aanraking komt, loopt dus het risico om ziek te worden. Om dat te voorkomen zijn extra maatregelen nodig.

 

Zorg voor goede bescherming
Arbeidshygiënist Rokus Zijl: “Wie na het werk zonder erbij na te denken een sigaret opsteekt of zijn boterham eet heeft de ziekteverwekkers zo in zijn mond zitten. Dat wil je natuurlijk niet. Wij adviseren daarom altijd om langs het spoor te werken met een overall en handschoenen. Ook een saneringskeet, waar je je kunt wassen en omkleden, is een must. Het zorgt ervoor dat je tussen de middag schoon kunt eten en ’s avonds de poep niet mee je auto in neemt.”

 

Inentingen en stalen zolen
Misschien nog wel belangrijker is het advies om te zorgen dat medewerkers zijn ingeënt. “Voor een vakantie van twee weken naar Turkije haalt iedereen zijn vaccinaties, maar veel werknemers die dagelijks het risico lopen met ontlasting in aanraking te komen zijn niet ingeënt tegen Hepatitis A en B. Terwijl het zo’n kleine moeite is.” Ook raadt Zijl het gebruik van stevige handschoenen en laarzen met stalen zolen aan. “Je wilt niet weten wat mensen allemaal door zo’n treintoilet spoelen. Rondom de grote steden ben ik al regelmatig lege heroïnespuiten tegengekomen. Met de juiste beschermingsmiddelen voorkom je dat je geprikt wordt.”

 

Advies
Veiligheidsconcept MCM b.v. kan u helpen om de juiste veiligheidsmaatregelen op te nemen in het V&G-plan. Daarnaast wijzen wij uw medewerkers tijdens de start-werk-instructie op de risico’s van biologische agentia bij werk langs het spoor. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op