Optimale samenwerking tussen veiligheidskundige en dlp

Om de veiligheid tijdens het werken in of met verontreinigde bodem te kunnen garanderen is goede samenwerking tussen de betrokken veiligheidskundige en ingezette DLP onontbeerlijk. Door het juiste duo te selecteren kunt u zich een hoop werk, frustratie en bovendien kosten besparen.

Afhankelijk van de veiligheidsklasse waarin de werkzaamheden vooralsnog zijn ingedeeld moet u bij zowel voorbereiding als uitvoering van alleprojecten in of met vervuilde grond, advies inwinnen van een middelbaar- of hoger veiligheidskundige. Deze beoordeelt in de voorbereidingsfase het veiligheidsplan, verzorgt bij aanvang de opstart van de werkzaamheden en draagt in de uitvoeringsfase zorg voor de back-up van de DLP.Het toezicht op de veiligheid tijdens het werk is in handen van de DLP. Zodra er echter iets afwijkt van het opgestelde veiligheidsplan, de risico’s veranderen c.q. de veiligheid in het geding is, is overleg met de veiligheidskundige noodzakelijk.

Prettige samenwerking

Marianne Mulder: “Hoe eerder een veiligheidskundige in het proces betrokken wordt, hoe beter de samenwerking over het algemeen verloopt. In de praktijk zie je echter vaak dat de veiligheidskundige en de DLP elkaar pas tijdens de startinstructie ontmoeten. Dat kan onnodige veiligheidsrisico’s met zich mee brengen en bovendien de kosten opdrijven. Als een veiligheidskundige en een DLP goed op elkaar zijn ingespeeld en als ook de ervaring van de DLP in overeenstemming is met de aard van de werkzaamheden, is het lang niet altijd nodig dat een veiligheidskundige het werk regelmatig bezoekt. Wanneer in dat geval de werkzaamheden volgens plan verlopen is telefonisch contact vaak voldoende.
Wanneer echter de samenwerking tussen de veiligheidskundige en DLP niet optimaal is, omdat men bijvoorbeeld elkaar niet kent, is telefonisch contact onvoldoende. Een onervaren DLP op een lastige klus vraagt ook veel meer begeleiding. Juist als de band tussen de veiligheidskundige en de DLP goed is, kunnen zij elkaar scherp houden en verloopt de samenwerking een stuk soepeler.”

Wat heeft Veiligheidsconcept MCM te bieden?

Naast dat u bij Veiligheidsconcept MCM terecht kunt voor veiligheidskundige begeleiding van een middelbaar- of hoger veiligheidskundige, kunt u via ons ook een DLP inhuren. Op die manier bent u zeker van een optimale samenwerking tussen veiligheidskundige en DLP. Bovendien kunt u er vanuit gaan dat de DLP de juiste opleiding en ervaring voor de door u aangenomen werkzaamheden heeft.

Voor de begeleiding door de veiligheidskundige hanteren wij een vast tarief per week, zodat u weet waar u aan toe bent, zolang de werkzaamheden zonder tegenslag verlopen. De DLP kan hierdoor met alledaagse vragen altijd bij de veiligheidskundige aankloppen, zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn.
Wilt u een eigen medewerker opleiden tot DLP bekijk dan eens ons cursusaanbod.