DLP in de praktijk: ‘Het gaat erom dat mensen schoon thuis komen’

verontreinigde bodem

Pieter Jan Hoekwater

‘Zo’n project als ik in Den Haag had, dat vind ik mooi. Zo’n project waarbij het spannend blijft welke verontreiniging we precies zullen aantreffen, ondanks het bodemonderzoek en de inventarisatie die van tevoren zijn gedaan. Als DLP in de praktijk moet ik dan steeds alert blijven en kan ik er echt voor zorgen dat mensen veilig werken.

Oude haven, ernstig verontreinigd
We wisten dat het verontreinigd was op de plaats waar we aan het werk gingen. Het was vroeger een haven, het eerste industrieterreintje van Den Haag. Rond 1900 is die haven al dicht gestort en vanaf die tijd als dumpplaats gebruikt door omliggende bedrijven. Ernstig verontreinigde grond dus.

Ons werk was het maken van een uitstroombak als extra waterberging. Dit ter voorbereiding op werk van de gemeente in de rivier de Trekvliet. Die wordt daardoor nauwer en kan dan minder water bergen. Eerst werd een waterdichte damwandkuip geslagen, die vervolgens werd uitgegraven.

Waternevelkanon
Er lagen ondergrondse olietanks en veel oude olievaten, die bij het opgraven uit elkaar vielen. Ik heb steeds metingen gedaan, op het terrein en naar bodemvocht. We moesten bij het graven ook letten op stuiven en uitdamping van stoffen. Omdat het mooi zonnig weer was, hebben we een waternevelkanon ingezet om uitdampende stoffen neer te laten slaan. Bij dit soort werk wil ik het liefst motregen …

Ik zorg dat iedereen die het terrein op gaat de vereiste beschermende kleding draagt, zo nodig met adembescherming. Dat de machinisten van de grondverzetmachines hun ramen dicht houden en de overdruk in hun cabines ingeschakeld hebben. Dat geldt ook voor de vrachtwagenchauffeurs die de grond afvoeren. Sommige medewerkers verzinnen van alles om onder regels uit te komen. Zo iemand moet ik soms na een paar keer waarschuwen van het werk sturen. Ik ben er niet om in de weg te lopen. Ik doe juist mijn best om iedereen goed en snel te laten werken. Mij gaat het erom dat ze veilig werken, zodat ze niets oplopen en iedere dag schoon thuiskomen.’

Begeleiding nodig bij werk met verontreinigde grond? Neem contact op met Veiligheidsconcept MCM b.v..