Opleiding tot DLP: ‘Stof tot in de haarvaten beheersen’

Barry Sikkens

‘Vandaag sta ik weer voor de groep. Zo’n enthousiaste groep, waar ik aan het eind van de dag vol energie afscheid van neem. Zeker als er een hoger veiligheidskundige of arbeidshygiënist bij zit, die veel ervaring heeft, maar niet met verontreinigde bodem. Als die dan aangeeft dat je (in zijn ogen) de stof tot in de ‘haarvaten’ beheerst en het goed brengt met praktische tips en trucs… dan schiet mijn ‘energielevel’ omhoog!

Gemotiveerde cursisten
In het begin vond ik het best spannend, voor zo’n groep van acht tot twaalf en soms meer cursisten. Maar ik merk dat ik inmiddels veel kennis heb opgebouwd en dat ik het leuk vind om daarmee anderen nu echt te helpen. Ons vak kun je niet doen als het je niet interesseert. Je moet je erin willen verdiepen. ’s Avonds toch nog dat ene plan controleren, omdat je aannemer erop zit te wachten. Nog even uitzoeken hoe dat nu zit met die grenswaarde van die gekke stof en ook op zondagmiddag een startinstructie opstellen voor de volgende dag….

Pittige opleiding
Ik geef de derde dag van de opleiding tot Deskundig Leidinggevende Projecten (DLP) van Veiligheidsconcept MCM, over persoonlijke beschermingsmiddelen, bijvoorbeeld over protectiefactoren van adembescherming. De eerste dag leren de cursisten alles over gasmetingen, de tweede dag is voor wet- en regelgeving. Omdat mijn dag de laatste van de cursus is, neem ik ook de examens af. Het is een pittige cursus, met heel veel informatie en een pittig examen. Als je dat haalt, dan heb je ook wel wat. Tenslotte draag je als DLP met je kennis en bewustzijn wel de verantwoording voor de veiligheid van je collega’s. Daar mogen behoorlijke eisen aan gesteld worden. Meestal hebben we dus gemotiveerde cursisten en die motiveren mij ook weer.’

Ook de opleiding tot DLP volgen? Neem contact op met VCMCM.