Werken met AVI-slakken

AVI-slakken zijn een veelvuldig toegepast funderingsmateriaal voor wegen. Omdat het een restproduct is uit de afvalverwerkingsindustrie bestaat het gevaar dat tijdens de verwerking ervan schadelijke stoffen vrijkomen. Goede voorbereiding van de werkzaamheden is dus essentieel.

AVI-slakken blijven na verbranding van afval achter op de bodem van de verbrandingsinstallaties. Het materiaal wordt daarom ook wel bodemas genoemd. AVI-slakken zijn sterk verontreinigd en bevatten giftige stoffen als cadmium, lood en pcb’s.

Om met AVI-slakken te kunnen werken is het belangrijk om conform de arbeidshygiënische strategie de veiligheid en gezondheid van medewerkers te beschermen. Dit houdt onder andere in dat de bodemas tijdens de verwerking nat wordt gehouden om verspreiding van stofdeeltjes tegen te gaan. Ook moet er met materieel gewerkt worden dat het verspreiden van stof tegengaat. Medewerkers moeten gebruik maken van persoonlijke beschermingsmiddelen en tijdens het vervoer en bij de verwerking moeten de AVI-slakken met folie worden ingepakt. Overigens is het zo dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bij het werken met AVI-slakken ook dampen vrijkomen.

Wilt u meer informatie over hoe u op een veilige manier met AVI-slakken of in verontreinigde bodem in zijn algemeenheid kunt werken? Neem dan contact  met ons op.