Ruiken aan potjes

Tijdens de herhalingscursus DLP bieden wij graag iets extra’s aan. Onlangs was dat onze nieuwe training ‘Gevaarlijke stoffen met organoleptische waarneming’ door Rokus Zijl. DLP-trainer Henk Walberk nam deel aan deze verrassende training. “Je neus is een fantastisch instrument.”

Bij werken in of met verontreinigde grond zou het erg prettig zijn als we de geur zouden kunnen herkennen van de gassen/dampen die vrij (kunnen) komen. Natuurlijk werken we met meetapparatuur, maar we herkennen allemaal dat we vaker en sneller iets ruiken dan dat je op de meter iets afleest. De mens heeft een heel goed reukvermogen. Tijdens de training ‘Gevaarlijke stoffen met organoleptische waarneming’ leer je hoe je daar tijdens het werken in vervuilde bodem gebruik van kunt maken.

“Tijdens de training bespraken we tien stoffen die veel in verontreinigde bodem voorkomen. Rokus Zijl brengt potjes mee waar je even kort aan kunt ruiken. Uiteraard betreft het geen stoffen die in deze concentraties gevaarlijk zijn. De bedoeling is dat je de stoffen leert herkennen.

Je neus is een heel goed instrument, maar in de dagelijkse praktijk maken we daar eigenlijk heel weinig gebruik van. Door aan de stoffen te ruiken sla je ze op in je geheugen en weet je de volgende keer meteen met welke stof je te maken hebt.

Wat heel leuk is aan de training is dat Rokus allerlei anekdotes over de stoffen vertelt en daarnaast veel informatie over wat de stof met je doet en op welke manier het in je lichaam kan komen.

Al met al een hele leerzame training waarbij de opgedane kennis heel goed bruikbaar is in de praktijk.”

De training ‘Gevaarlijke stoffen met organoleptische waarneming’ wordt ook als losse cursus aangeboden. Het eerst volgende cursusmoment is 14 mei 2014. Het betreft een cursus van een dagdeel.